måndag 24 januari 2011

Recept!

 
 Medelhavs Spett!
8 st grillspett

Spett 300 g laxfilé
300 g havskattsfilé
200 g tigerräkor utan skal (gärna ekologiska)
1 st citron
1 st gul lök
250 g cocktailtomater, ca

Marinad 2 st vitlöksklyftor
0.5 st röd chilifrukt
1 kruka gräslökgräslök
1 kruka koriander
1 kruka dragon
0.5 dl vitt vin
1 dl olivolja
1 msk salt

Saffransaioli 2-3 st vitlöksklyftor
0.5 st lime
2 st äggulor
2.5 dl neutral olja
Salt, efter smak
Peppar, efter smak
0.5 g saffran, ca (1 pkt)


Gör så här

1. Lägg spett av trä i blöt 1–2 timmar innan du börjar grilla.
2. Marinad
Skala och hacka vitlöken och kärna ur och hacka chilin.
3. Grovhacka örtkryddorna.
4. Lägg alltsammans i en bunke och häll på vinet, olivoljan och saltet.
5. Rör om.
6. Skär fisken i lika stora bitar, 3 × 3 cm.
7. Lägg ner bitarna tillsammans med tigerräkorna i bunken och låt marinera i minst 1 timme.
8. Tvätta citronen noga och skär den i bitar.
9. Skala löken och skär också den i bitar.
10. Olja in spetten först, om de är av metall.
11. Trä sedan omväxlande på en bit fisk, en räka, en bit citron, en bit lök och en cocktailtomat på spetten.
12. Olja in spetten först om de är av metall.
13. Grilla fiskspetten i 5–6 minuter runt om eller tills de är genomgrillade.
14. Servera med saffransaioli och vildris.
15. Saffransaioli
Pressa ner vitlöksklyftorna och limehalvan i en bunke.
16. Tillsätt äggulorna.
17. Rör sedan droppvis ner oljan. OBS! Oljan och äggen måste ha samma temperatur för att inte aiolin ska skära sig.
18. Smaka av aiolin med salt, peppar.

Inga kommentarer: